Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Plzeňský Prazdroj a pivovar Matuška představují společné pivo MY

Češi a Slováci si letos připomínají 30. výročí vytvoření samostatných států. Plzeňský Prazdroj a pivovar Matuška při této příležitosti uvařili speciál „MY“, který připomíná naše dlouholeté přátelství a spojenectví. Unikátnost piva podtrhuje i jeho etiketa, kterou vytvořilo světoznámé Studio Najbrt. Lednový ležák „MY“ bude během ledna na čepu více než tisíce hospod a restaurací po celém Česku a Slovensku.

Plzeňský Prazdroj už podruhé spojil síly s pivovarem Matuška, aby společně vzdali hold dlouhé společné historii a zejména přátelství Čechů a Slováků, které přetrvává
i po osamostatnění obou států. Při vaření výjimečného piva byly použity české
i slovenské suroviny.

V roce 2018 jsme společně s pivovarem Matuška vařili pivo „PRVNÍ“, kterým jsme slavili 100. výročí založení Československa. Jednalo se o vůbec první spolupráci malého a velkého pivovaru v Česku,“ říká manažer programu Volba sládků Tomáš Drahoňovský. „Na tuto spolupráci dnes navazujeme ležákem MY, kterým chceme oslavit 30. výročí samostatnosti Čechů a Slováků. Rozešli jsme se, a přesto zůstali nejlepšími přáteli a nejbližšími spojenci. MY si i přes rozdílné pohledy budeme vždycky nejlépe rozumět,dodává Drahoňovský  

Speciál MY je spodně kvašený světlý ležák založený na světlém sladu ze slovenského ječmene, k chmelení sládci vybrali poloraný Žatecký červeňák a Saaz special. Pivo obsahuje 5,2 % alkoholu a je středně hořké (30 IBU). Barva je světlá a jiskřivá
(12 EBC), v chuti je pivo plné a dobře pitelné.

Sládci Tomáš Pokorný z Prazdroje a Jan Najbrt z Pivovaru Matuška společně vytvořili ležák zlaté barvy s vyváženou sladkostí a plností,
kterou následuje příjemná hořkost. Vařili jsme jej z českých chmelů a sladu ze slovenského ječmene,“
přibližuje vznik piva Adam Matuška, spolumajitel rodinného pivovaru Matuška. „Se Slováky toho máme společného mnoho, historicky, kulturně i jazykově jsme si velmi blízcí, lidi obou zemí k sobě poutá osobní přátelství. Máme však společnou také jednu výjimečnou věc, a tou je láska k dobrému pivu. Pevně věřím, že chuť speciálu MY osloví Čechy i Slováky a budeme mít zase
o jeden důvod k setkávání víc
,“ doplňuje Matuška.

Ležák MY se podle jedné receptury vařil jak v kapacitách Plzeňského Prazdroje, tak v pivovaru Matuška v Broumech. Čepovanou verzi z Prazdroje si hosté mohou v lednu vychutnat ve více než 1000 hospodách
a restauracích po celé České republice i na Slovensku. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu
volbasladku.cz. Lahvovou verzi z Broum pak lze zakoupit na e-shopu pivovaru Matuška a ve vybraných pivotékách.