Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Popeleční Benedict se vrací! Po loňském úspěchu opět na programu velikonoční Volby sládků

Plzeňský Prazdroj a Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha společně po roce uvařily speciál Popeleční Benedict. Kromě chmele z klášterní chmelnice použili i slad sušený kouřem z dubového dřeva. Ten dodává polotmavému ležáku lehce uzenou chuť. Historický způsob přípravy připomíná, že tradice vaření piva na Břevnově sahá až do dob raného středověku.

Pocta české pivovarské historii bude i tento rok hlavním tématem velikonočního speciálu Plzeňského Prazdroje. Na trh znovu míří speciál Popeleční Benedict,
který patřil v loňském roce mezi nejúspěšnější piva programu Volba sládků.

„Měli jsme na Popeleční Benedict velmi pozitivní ohlasy po celou dobu, kdy byl v prodeji. I během roku se nás lidé ptali, zda ho ještě budeme vařit. Proto jsme ani chvíli neváhali, když nás kolegové sládci z Prazdroje opět oslovili.“ říká Aleš Potěšil, sládek Břevnovského pivovaru.

„Loňský Popeleční Benedict byl skutečně úspěšný. A tím nemyslím pouze samotné pivo, které návštěvníci restaurací náležitě ocenili svou přízní, ale vše kolem jeho přípravy, vaření i prezentace v hospodách. Byla to velmi dobrá ukázka spolupráce dvou pivovarů, které patří k pilířům české pivovarské historie. Proto jsme se dohodli, že si společné vaření zopakujeme.“ vysvětluje manažer Volby sládků Tomáš Drahoňovský.

Popeleční Benedict je polotmavá třináctka s lehkým zákalem a krémovou pěnou.
Je uvařen ze čtyř druhů sladu. Slad Abbey se podílí na krásné barvě piva a zároveň do chuti přináší příjemné sladové a sušenkové tóny. Speciál je ozvláštněn použitím nakuřovaného sladu, který museli sládci dávkovat velmi opatrně, tak aby uzené aroma kouře bylo příjemně znát, ale nerušilo ve vůni, ani v chuti. „Kolegové z Břevnova přišli letos s nápadem na zvýraznění této originální chuti a proto jsme množství nakuřovaného sladu pro letošek mírně zvýšili,“ komentuje tvorbu receptury sládek Volby sládků Tomáš Pokorný. Pro chmelení byla použita kombinace jemných českých chmelových odrůd, typická pro český ležák – Žatecký poloraný červeňák z benediktinské chmelnice a Sládek. Hořkost tohoto piva je 32 jednotek IBU, obsah alkoholu 5,4 %.

Břevnovský klášter, nejstarší mužský klášter v Čechách, je už od svého vzniku v roce 993 úzce spjatý s výrobou piva. Název Velikonočního speciálu Popeleční Benedict odkazuje ke svatému Benedictu z Nursie, zakladateli Benediktinského řádu,
ke kterému patří i Břevnovský klášter. Přívlastek „Popeleční“ pak připomíná začátek postního období před Velikonočními svátky. V dávné minulosti vařili mniši v klášterech právě v předvelikonočním období silná piva, která byla součástí jejich postního „jídelníčku“. Pivo bylo spolu s chlebem také zásadním zdrojem živin a kalorií během čtyřicetidenního půstu, a proto se o něm někdy říkalo, „že se jí, nikoli pije“.

Pro všechny, kteří rádi ochutnávají nová piva, bude Popeleční Benedict připraven na čepu tisícovky hospod a restaurací po celém Česku i Slovensku od začátku dubna. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz.