Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Letní sezóna zahájena! Červen ve znamení Pšeničného Prioru

Plzeňský Prazdroj a Městský pivovar Domažlice se už podruhé spojili, aby přinesli milovníkům piva výjimečný zážitek. Společně představují speciál Pšeničný Prior, svrchně kvašené nefiltrované pivo s lehkým aromatem a svěží chutí s ovocnými tóny.
Letní sezóna zahájena! Červen ve znamení Pšeničného Prioru

Volba sládků navazuje na úspěšnou sérii spoluprací s malými regionálními pivovary. Společně s Městským pivovarem Domažlice nabídne v červnu svrchně kvašený speciál Pšeničný Prior. Právě v Domažlicích spatřil Prior světlo světa před třemi dekádami poprvé. Původní receptura pro toto pivo vznikla totiž už v 90. letech, kdy domažlický pivovar ještě patřil do skupiny Prazdroje. Plzeňští sládci ji nedávno objevili v archivech pivovaru a zaujala je natolik, že se rozhodli pivo znovu uvařit. Sládci Tomáš Pokorný z Plzeňského Prazdroje a Jana Müllerová z Městského pivovaru Domažlice společně vyladili nalezenou recepturu tak, aby odpovídala chutím dnešních fanoušků pivních speciálů.

Svrchně kvašený pšeničný nefiltr se připravuje ze tří druhů sladu – pšeničného, plzeňského a karamelového. K chmelení sládci použili odrůdy Agnus a Žatecký poloraný červeňák, které pivu dodávají příjemnou hořkost a chmelové aroma. „Využití původní 30 let staré receptury dalo speciálu základ klasického nefiltrovaného pšeničného piva. Po celkovém vyladění receptury jsme uvařili vyváženou jedenáctku s pěti procenty alkoholu, která se i díky svému ovocnému nádechu skvěle hodí k létu,“ říká domažlická sládková Jana Müllerová.

Charakteristika piva odpovídá pšeničným pivům typu Hefeweizen, známým z německých restaurací a alpských sjezdovek. Ta jsou typická světlou barvou a nabízí svěží chuť s příjemnými tóny banánů. Hořkost je nižší, pohybuje se kolem 14 IBU, díky čemuž tato piva vyhledává řada milovnic piva z řad dámského publika. Protože se jedná o nefiltrované pivo, je mu vlastní vyšší zákal.

„Při tvorbě pivních speciálů rádi čerpáme z dlouhé tradice českého piva a příběh Prioru je jeho nedílnou součástí. A když nám v tomto pomůžou kolegové z řad profesionálů z menších pivovarů, jsme vždycky o to raději. Spolupráce s jejich kreativními sládky, jakým je i Jana Müllerová z Domažlic, je vždycky velkým zážitkem,“ doplňuje manažer Volby sládků Plzeňského Prazdroje Tomáš Drahoňovský.

Pivní speciál Pšeničný Prior bude od začátku června k dostání ve vybraných podnicích, jejichž seznam je dostupný na našem webu.