Zadejte prosím datum svého narození

Pro vstup na tento web musíte být starší 18 let.
Zadejte datum svého narození a vyberte zemi.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies
podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.

Popeleční Benedict se vrací! Po loňském úspěchu opět na programu velikonoční Volby sládků

Plzeňský Prazdroj a Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha společně po roce uvařily speciál Popeleční Benedict. Kromě chmele z klášterní chmelnice použili i slad sušený kouřem z dubového dřeva. Ten dodává polotmavému ležáku lehce uzenou chuť. Historický způsob přípravy připomíná, že tradice vaření piva na Břevnově sahá až do dob raného středověku.
Popeleční Benedict se vrací! Po loňském úspěchu opět na programu velikonoční Volby sládků

Pocta české pivovarské historii bude i tento rok hlavním tématem velikonočního speciálu Plzeňského Prazdroje. Na trh znovu míří speciál Popeleční Benedict,
který patřil v loňském roce mezi nejúspěšnější piva programu Volba sládků.

„Měli jsme na Popeleční Benedict velmi pozitivní ohlasy po celou dobu, kdy byl v prodeji. I během roku se nás lidé ptali, zda ho ještě budeme vařit. Proto jsme ani chvíli neváhali, když nás kolegové sládci z Prazdroje opět oslovili.“ říká Aleš Potěšil, sládek Břevnovského pivovaru.

„Loňský Popeleční Benedict byl skutečně úspěšný. A tím nemyslím pouze samotné pivo, které návštěvníci restaurací náležitě ocenili svou přízní, ale vše kolem jeho přípravy, vaření i prezentace v hospodách. Byla to velmi dobrá ukázka spolupráce dvou pivovarů, které patří k pilířům české pivovarské historie. Proto jsme se dohodli, že si společné vaření zopakujeme.“ vysvětluje manažer Volby sládků Tomáš Drahoňovský.

Popeleční Benedict je polotmavá třináctka s lehkým zákalem a krémovou pěnou.
Je uvařen ze čtyř druhů sladu. Slad Abbey se podílí na krásné barvě piva a zároveň do chuti přináší příjemné sladové a sušenkové tóny. Speciál je ozvláštněn použitím nakuřovaného sladu, který museli sládci dávkovat velmi opatrně, tak aby uzené aroma kouře bylo příjemně znát, ale nerušilo ve vůni, ani v chuti. „Kolegové z Břevnova přišli letos s nápadem na zvýraznění této originální chuti a proto jsme množství nakuřovaného sladu pro letošek mírně zvýšili,“ komentuje tvorbu receptury sládek Volby sládků Tomáš Pokorný. Pro chmelení byla použita kombinace jemných českých chmelových odrůd, typická pro český ležák – Žatecký poloraný červeňák z benediktinské chmelnice a Sládek. Hořkost tohoto piva je 32 jednotek IBU, obsah alkoholu 5,4 %.

Břevnovský klášter, nejstarší mužský klášter v Čechách, je už od svého vzniku v roce 993 úzce spjatý s výrobou piva. Název Velikonočního speciálu Popeleční Benedict odkazuje ke svatému Benedictu z Nursie, zakladateli Benediktinského řádu,
ke kterému patří i Břevnovský klášter. Přívlastek „Popeleční“ pak připomíná začátek postního období před Velikonočními svátky. V dávné minulosti vařili mniši v klášterech právě v předvelikonočním období silná piva, která byla součástí jejich postního „jídelníčku“. Pivo bylo spolu s chlebem také zásadním zdrojem živin a kalorií během čtyřicetidenního půstu, a proto se o něm někdy říkalo, „že se jí, nikoli pije“.

Pro všechny, kteří rádi ochutnávají nová piva, bude Popeleční Benedict připraven na čepu tisícovky hospod a restaurací po celém Česku i Slovensku od začátku dubna. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz.