Poutní: Po stopách klášterního pivovarnictví
Letos jsme se podruhé vydali po stopách klášterního pivovarnictví a znovu navázali spolupráci s pěti klášterními pivovary z Česka i Slovenska. Výsledkem je unikátní série piv, která ctí historické tradice a přináší současným milovníkům řemeslného piva jedinečný chuťový zážitek.
Šest pivovarů, šest variant Poutního speciálu
Do dubnové Poutní spolupráce se zapojilo pět klášterních pivovarů – čtyři české a jeden slovenský:
- Pivovar Ossegg (Osek)
- Klášterní pivovar Porta Coeli (Předklášteří)
- Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (Praha)
- Pivovar sv. Norberta na Strahově (Praha)
- Kláštor kartuziánov (Červený Kláštor, Slovensko)
Každý z nich uvařil svou vlastní variantu Poutního speciálu, ale všechny spojuje jedna klíčová surovina – nakuřovaný slad. Ten dodává pivu jemné kouřové tóny a propojuje současné pivní řemeslo s historickými tradicemi. Pokud se chcete vydat ochutnat jednotlivé varianty Poutního speciálu, musíte vyrazit do jejich domovských klášterních pivovarů nebo v sobotu 26. 4. na pivní festival v areálu Břevnovského kláštera v Praze, kde se všechna piva poutní spolupráce setkají na jednom místě. Naši variantu Poutního speciálu přijďte ochutnat do jedné ze stovek podniků po celé České republice, jejichž seznam najdete na webu Volby sládků.
Poutní od Volby sládků: Rauch Ale
Poutní od Volby sládků je Rauch Ale – svrchně kvašené pivo, které vás zaujme jemnými tóny kouře z dubového a bukového dřeva. Sušší tělo doplňuje lehká nasládlost, ovocné tóny a příjemná kouřová stopa.
Charakteristika piva
- Obsah alkoholu: 4,6 % obj.
- Styl piva: Rauch Ale
- Slad: Ječný, nakuřovaný ječný, nakuřovaný pšeničný, karamelový
- Chmel: Premiant
- Typ kvašení: svrchní
- Hořkost: 24 IBU
- Barva: 15 EBC
Festival klášterních pivovarů – všechny Poutní speciály na jednom místě!
Jedinečná příležitost ochutnat všechny varianty Poutního na jednom místě vás čeká v sobotu 26. dubna v areálu Břevnovského kláštera v Praze.
📅 KDY: Sobota 26. dubna, 11:00–22:00
📍 KDE: Areál Břevnovského kláštera, Praha
🎟 VSTUP ZDARMA
Více o události: https://www.facebook.com/events/1356979045489559
Jaká piva v rámci spolupráce vznikla?
Poutní Ale 12° - Alk. 4,6 % / 24 IBU / Chmel: Premiant
Použité dva druhy nakuřovaných sladů (pšeničný slad sušený kouřem z dubového dřeva a ječný slad sušený kouřem z bukového dřeva), vyšší míra prokvašení dodává sušší tělo, kde se lehká nasládlost příjemně doplňuje s ovocnými a kouřovými tóny.
Smoked Saison 11° - Alk. 4,7 % / 30 IBU / Chmel: Sládek, Bohemia
Břevnovský Saison je uvařen kombinací ječných a pšeničných sladů s využitím moderních českých chmelových odrůd. Hlavní dojem však vytvářejí belgické kvasinky. Díky nim dostává pivo silné aroma s pikantními až kořeněnými tóny, doplněné o lehce nakuřované aroma.
Smoked Dry Stout 11° - Alk. 4,5 % / 25 IBU / Chmel: East Kent Golding
Klasický Dry Stout s lehce nakuřovaným tónem. Anglický chmel East Kent Golding, ječné slady sušené kouřem, ovesné vločky pro krémovou pěnu a pražený slad.
Vorkloster Rauchweizen 12° - Alk. 5,2 % / 18 IBU / Chmel: Saphir
Weizen s tmavší, světle měděnou barvou obohacený o slad nakuřovaný bukovým dřevem. Výsledkem je pšeničné pivo s jemným nádechem kouře, které vás vezme přímo do Bavorska. Použitý pšeničný a nakuřovaný ječný slad z vyhlášené bavorské sladovny je v tomto speciálu znát. Pivo je přirozeně zakalené, plné chuti, s vyšším řízem.
Smoked Porter 16° - Alk. 6,3 % / 50 IBU / Chmel: Hallertau Ariana
Lehce uzené tóny doplňuje sušší sladové tělo. Tento Porter dozrával na dubovém dřevu se skotskou whisky As we get it od Ian Macleod Distillers – jedné z nejuznávanějších rodinných palíren ve Skotsku.
Vyúdený Bruno – Smoked Porter 15° - Alk. 5,6 % / 35 IBU / Chmel: Žatecký poloraný červeňák
Tmavý spodně kvašený Porter chmelený Žateckým poloraným červeňákem.
Pokud vás oslovili zmíněné pivní speciály, vyrazte na výlet do jednotlivých pivovarů nebo na náš festival 26. dubna do Břevnovského kláštera, kde budete moci ochutnat všechny Poutní speciály na jednom místě.
Tak vzhůru Poutní cesty a speciály! 🍻